Sindicatul National al Agentilor de Politie
Home Comunicate Viziune SNAP Obiective SNAP Organe de conducere Acte normative Abuzuri Adeziune Contact
AFILIAT LA FEDERATIA SINDICATELOR DEMOCRATICE A POLITISTILOR DIN ROMANIA
"ALEXANDRU IOAN CUZA"
DIN CADRUL BLOCULUI NATIONAL SINDICAL
comunicate
 
”Șefu-i șef și-n pielea goală” - femeile polițist supuse abuzurilor   |  08/06/2017

 

 

C O M U N I C A T

”Șefu-i șef și-n pielea goală” - femeile polițist supuse abuzurilor

            Secția 24 Poliție din cadrul DGPMB a devenit „celebră” după ce agenții au denunțat comportamentul abuziv al șefilor. Titlul „Polițiștii nu sunt kamikaze” al comunicatului SNAP a descris limpede situația Secției 24, unde agenții erau forțați să execute ordine verbale, neasumate în scris de către șefi și a iritat până și societatea civilă după ce a fost preluat de către mass-media. Ordinele puneau în pericol viața polițiștilor, iar fenomenul a fost stopat de către SNAP după demersurile pe care  le-a întreprins către IGPR.

            Amintim cazul reclamat de către o femeie agent, care în anul 2013 l-a acuzat pe șeful Secției 24 de hărțuire sexuală, șef care ”funcționează” probabil după principiul „șefu-i șef și-n pielea goală”. După cercetările interne șeful a ieșit „îmbrăcat”, cu onoarea nepătată. Sunt voci care spun că nici „prospăturile” din sursă externă sau abia venite de pe bancile școlii de agenți nu-i displac. După preambulul de mai sus se poate trage concluzia că îi place mult... prea mult sexul frumos, iar poziția de șef îi amplifică „puterea de seducție”.

            Doar că șeful Secției 24 are o personalitate „complexă”, cu multe fațete printre care cea a misoginului, latură pe care o dețin și alți subordonați de-ai săi, șefi la rândul lor, cum ar fi șeful Biroului Ordine Publică.

            Cu o situație demnă de o anchetă serioasă, se confruntă de multă vreme doamna Agent Șef Adjunct Gavrilovici Narcisa-Valentina.

            Singura sa vină pentru care este supusă unor serii de abuzuri este aceea de a fi femeie!

 

 Vă redăm mai jos memoriul adresat Sindicatului Național al Agenților de Poliție de către  doamna polițist Gavrilovici Narcisa-Valentina, memoriu trimis in atentia Poliției Române:

 

 „În atenția,

Sindicatului Național al Agenților de Poliție

 

Subsemnata GAVRILOVICI NARCISA-VALENTINA, angajată în cadrul D.G.P.M.B., Poliția Sectorului 5, Sectia 24 Politie din 15.03.2006, având gradul de agent șef adjunct, doresc să vă aduc la cunoștiință urmatoarele aspecte:

            În luna Noiembrie 2016 la nivelul secțiilor de poliție din cadrul Municipiului București  s-a instituit Compartimentul Pază Institutională și Control Acces, compartiment în  care am început să îmi  desfășor activitatea din data de 16.11.2016.

Înca de la început acest compartiment a avut și are în continuare, mai multe ambiguități, astfel:  Locul în care își desfășoară polițiștii activitatea, care nu este specificat nici în Dispoziția Directorului General al DGPMB și nici în vreo altă dispoziție (a șefului de sector ori a șefului secției);  Programul de lucru care este specificat ca fiind de 12 ore, în ture de 12/24-12/48; Cine coordonează și cui sunt subordonați, în mod direct, cei din cadrul acestui compartiment.

În realitate, doresc să specific faptul că eu personal, Gavrilovici Narcisa-Valentina am fost informată greșit, ca să nu folosesc termenul de “mințită” de către managerul unității în care îmi desfășor activitatea, respectiv cms șef Vîja Mitică , în momentul în care au fost solicitați polițiști care să își desfășoare  activitatea, în cadrul Compartimentului Pază Instituțională și Control Acces, în ceea ce privește următoarele aspecte :

  • Locul unde efectiv îmi voi desfășura activitatea, aici referindu-mă la faptul că este imposibil să execuți serviciul pe timp de iarnă sau caniculă , în picioare timp de 12 ore, în afara unității, așa cum am presupus că se va dori să se întample. Inițial, șeful Secței 24 Poliție , cms șef  Vîja Mitică  mi-a comunicat faptul că se  va înființa un birou unde  alternativ cu statul afară, în fața unității, vom putea sta, iar aici nu se referea la un obiect de mobilier (masă-birou).
  • Programul de lucru va fi unul  de 12 ore, în ture 12/24-12/48, schema compartimentului prevazând 5 posturi (de lucratori), fiecare urmând să efectueze serviciul conform unei planificări. În realitate, programul de lucru este de 8 ore, ceea ce nu e conform nici cu dispoziția cadru a directorului general al DGPMB, nici cu fișa postului, nici cu procesul-verbal nr. 2562192/09.12.2016 întocmit la nivelul Secției 24 Poliție, iar în cadrul acestui compartiment ne desfășurăm activitatea în fapt doar doi lucrători.
  • S-a spus că vom beneficia de un spor de vechime de 6 luni la an, însă în urma discuțiilor purtate cu cei de la Serviciul Financiar și Serviciul Resurse Umane din cadrul DGPMB am aflat, cu stupoare ca sporul este de doar 3 luni la an.
  • În ceea ce privește programul de lucru, prezența la serviciu și alte probleme, ne vom adresa adjunctului șefului secției 24 Politie cms șef Manea Fănel, sub coordonarea căruia ne aflăm.

În realitate la data de 22.03.2017 la nivelul Secției 24 Poliție a fost desemnat pentru a se ocupa de planificarea, organizarea  Compartimentului Pază Instituțională și Control Acces, șeful Biroului Ordine Publica, scms Ivan Gabriel, conform Dispozitiei nr. 259/13.03.2017.

Întrucât suntem un număr redus de lucrători (doi) avem posibilitatea să ne alegem schimbul în care dorim să lucrăm, precum și zilele libere, suplinind perioada în care nici eu , nici colegul meu nu suntem la servici, colegii din cadru Biroului de Ordine Publică. Și în acest caz, precizez faptul că în fiecare lună de la înființarea acestui compartiment au existat diverse situații în care au fost  făcute modificări și nici în acest moment  nu există ceva anume (orice) care să fie bine stabilit.

De asemenea, doresc să menționez faptul că în ceea ce privește comunicarea cu ofițerul desemnat , șeful Biroului Ordine Publică , scms Ivan Gabriel,  aceasta  este extrem de defectoasă, mai ales în ceea ce privește femeile-polițist, despre care, nu de puține ori, l-am auzit afirmând că nu au ce căuta în poliție. Totodată doresc să aduc la cunoștință faptul că planificarea serviciilor, până la momentul în care ne aflăm, respectiv 1 Iunie 2017, a fost întocmită de către mine, cu mențiunea că în luna mai a.c. a fost semnată de către scms Ivan Gabriel, la rubrica “întocmit”, acest lucru putând fi confirmat și de faptul ca planificările în serviciu au număr de înregistrare.

Referitor la planificarea pe luna în curs și anume luna Iunie, doresc să fac următoarele precizări: În cursul zilei de 31.05.2017 am fost contactată telefonic de către ofițerul de servici al Sectiei 24 Poliție, pentru a îi  comunica unde anume sunt planificările serviciului,  la compartimentul din care fac parte, deoarece scms Ivan Gabriel are nevoie de ele. I-am comunicat care este folderul în care se afla, acesta fiind salvat într-unul din calculatoarele de la Dispeceratul Secției 24 poliție, întrucât Compartimentul Pază Instituțională și Control Acces nu are nici măcar un scaun în sectie, care să îi fie repartizat. Ulterior, deși planificarea inițială a fost întocmită încă de pe data de 27.05.2017 pentru a putea fi analizată , am observat că întreaga planificare în serviciu, pentru perioada 01-15.06.2017 a fost modificată, pe data de 31.05.2017 doar în cazul meu, nu și a colegului meu, fiind trecută în serviciu, pe data de 1 Iunie,  Menționez că în această zi solicitasem liber, întrucât sunt mama a doi copii minori, în vârstă de 6 ani si respectiv 6 ani și 11 luni, sunt unic întreținător de familie, fiind si Ziua Internatională a Copilului, am planificat o mică excursie cu aceștia.

De reținut și faptul că, desi în acest interval  sunt prevazute 6 zile libere (1 Iunie, 5 Iunie și zilele de sâmbată și duminică)  eu  figurez doar cu 5 libere, nefiind valabil același lucru și pentru colegul meu, care este politist-barbat, iar planificarea în serviciu, pentru perioada menționată mai sus  nu era afișată și nici nu avea număr de înregistrare.

Doresc să vă mai aduc la cunoștință și faptul că deși s-a luat legătura cu mine, nu am fost anunțată că sunt planificată în serviciu pe data de 1 Iunie, sau că s-au făcut modificări, în ceea ce privește planificarea  eu observând acest lucru, chiar pe data de 1 Iunie, în jurul orei 05.00, când am verificat Registrul de Dispoziții Zilnice, instituit la nivelul Secției 24 Poliție  (în baza Dispoziției nr.259/13.03.2017),  pentru a vedea cui trebuie să îi predau serviciul postului prin proces-verbal de predare-primire.

Ulterior, am luat legătura telefonic, în cursul dimineții, cu ofițerul aflat la comanda sectorului, ce are și calitatea de Adjunct al șefului Secției 24 Poliție, cms șef Manea Fănel, pentru a ai comunica aspectele relatate mai  sus, întrucât dânsul știa de planificare făcuta inițial în data de 27.05.2017, acesta fiind la comanda sectorului și în acea zi, cu mentiunea ca aveam planificată o mica excursie cu copii, in afara Bucureștiului, precum și faptul că eu, conform planificării serviciilor figurez ca având doar 5 libere, în loc de 6 (cate sunt legale) și nici nu am fost anunțată în vreun fel, în ceea ce privește modificarile. Acesta mi-a recomandat să iau legatura cu șeful Biroului Ordine Publică, scms Ivan Gabriel,  întrucat  acesta este desemnat să se ocupe de acest compartiment, pentru a clarifica și rezolva aceasta situație.

Am luat, ulterior, legătura telefonic și cu scms Ivan Gabriel, care profund deranjat de faptul ca am îndraznit să îl contactez cu privire la situația apărută, în timpul dumnealui liber, argumentandu-mi că el nu este obligat să întocmească planificarea serviciului Compartimentului Pază Instituțională și Control Acces (deși a luat la cunoștință de dispoziția șefului de secție prin semnătură și o și face efectiv), că eu trebuie să vin la servici, atunci când mă trece în serviciu, chiar și fără să fiu anunțată, că pe dânsul nu îl interesează când îmi planific eu liber, sau dacă pierd bani (cei pe care eu i-am dat cu ocazia excursiei copiilor) și că “cine sunt eu să îl trag la răspundere”, că nu este plătit pentru aceasta activitate, că lucrătorii din cadrul Compartimentului Pază Instituțională și Control Acces suplinesc lucratorii din cadrul Biroului Ordine Publică, în ceea ce privește accesul și nu invers, spunându-mi să nu mai vin la servici, dacă nu-mi convine, după care mi-a închis telefonul.

Doresc să menționez faptul că pe tot parcursul discuției noastre scms Ivan Gabriel a avut o creștere a tonalității, fără a putea comunica cu dânsul și  fără a mă lăsa să îi explic în vreun fel…ceva, adresându-mi apelativul “nesimțită”. De asemenea doresc să menționez faptul că scms Ivan Gabriel, de cele mai multe ori  nu folosește o modalitate normală de a se exprima, ci mai degraba folosește un limbaj “golănesc”, neținând cont de faptul că interlocutorul  său este femeie sau nu, argourile și jargoanele fiind  modul principal prin care se exprimă, facându-i plăcere să jignească subordonații, folosind la adresa mea (la fiecare trei cuvinte rostite) apelativul  “don`șoara”  și “domnișoara” (deși statutul meu, atât fiziologic, cât și civil nu este acesta) în sens peiorativ, întrucat (deocamdata) nu și-a permis să mă înjure, lucru ce nu poate fi susținut și de colegele din cadrul Biroului Ordine Publică.

Prin prezenta informare, pentru a putea evita, pe viitor situațiile stânjenitoare în care sunt pusă lună de lună și prin care, în mod frecvent mi se aduce la cunoștință faptul că “nu am doar drepturi, ci și obligații”, vă rog să îmi comunicați următoarele:

- cadrul legal (inclusiv dispoziții interne) prin care se stabilesc planificările în serviciu, cu cât timp înainte de a schimba tura, acestea trebuie afișate / aduse la cunoștința lucrătorilor,

- dacă este necesar ca ofițerul responsabil cu întocmirea planificărilor/ofițer desemnat, să anunțe lucrătorul/lucrătorii, în ceea ce privește modificările ulterioare și cu cât timp înainte ar trebui anunțate aceste modificări,

- dacă această planificare trebuie să aibă afișat inclusiv numărul de înregistrare sau nu,

- dacă ofițerul desemnat cu planificarea poate lua, fără acordul lucrătorului și fără ca acesta să fie anunțat o  decizie privind reducerea numărului de zile libere legale de care lucrătorul dispune, în  mod legal,

- dacă ofițerul desemnat la Compartimentul Pază Instituțională și Control Acces, trebuie să întocmească și tabelele specifice sfârșitului de lună, privind prezența, sporurile etc. sau trebuie să le întocmesc eu (ca lucrator fără nici un fel de studii în acest domeniu și fără atribuții pe aceasta linie), întrucât până la acest moment, de la înființarea postului, acestea au fost întocmite de către mine și au existat cazuri în care, pentru a le modifica am fost chemata de acasă, din timpul meu liber chiar și câte două ore,

- cadrul legal prin care un ofițer poate să facă discriminare față de polițistul-femeie, în raport cu un polițist-bărbat (exceptând normele sportive) și dacă este normal ca un șef să manifeste un comportament umilitor la adresa femeilor-polițist ce sunt subordonate;

- daca este normală o comunicare cu subalternii prin argouri și jargoane, precum si jignirile, fără a se respecta normele minime de comunicare.

Față de aceste aspecte, vă adresez rugamintea de a-mi acorda sprijinul legal de care beneficiază membrii de sindicat și de a aduce la cunoștința formațiunilor de control care au atribuții de soluționare în astfel de cazuri, pentru a dispune măsurile ce se impun pe cale de consecință.

Gavrilovici Narcisa-Valentina

 

            Sindicatul Național al Agenților de Poliție condamnă atitudinea „bărbaților” din conducerea Secției 24 și va face toate eforturile pentru eradicarea acestui tip de comportament față de femeile polițist și de asemenea încurajăm ca toate femeile angajate ale Poliției Române să denunțe toate faptele șefilor, care se încadrează în acest tip de abuz.

Biroul Executiv Central 
 
Conferinta Nationala SNAP 2015
 
Protest 1 Iunie Miting
 
 
Sindicalistii din Politie s-au intilnit cu seful IPJ Bacau   |   16.09.2012   |  
www.bacaulive.ro
liderii de sindicat au avut o intrevedere cu seful Inspectoratului de Politie Judetean Bacau caruia i-au reprosat faptul ca drepturile lor ...
Poliţia Constanţa tergiversează intenţionat un proces!   |   17.05.2012   |  
www.cugetliber.ro
În ziua de 18.05.2011 Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din I.P.J. Neamţ, la iniţiativa preşedintelui Biroului Teritorial Neamţ din Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din Romania, Agent şef de poliţie . ...
Şeful Poliţiei Constanţa riscă să fie amendat de instanţă   |   04.05.2012   |  
www.cugetliber.ro
În ziua de 18.05.2011 Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din I.P.J. Neamţ, la iniţiativa preşedintelui Biroului Teritorial Neamţ din Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din Romania, Agent şef de poliţie . ...
BT Neamt - Incurajeaza lupa impotriva consumului de droguri   |   23.05.2011   |   www.evenimentul.ro
În ziua de 18.05.2011 Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din I.P.J. Neamţ, la iniţiativa preşedintelui Biroului Teritorial Neamţ din Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din Romania, Agent şef de poliţie . ...
Protest cu furca-n gat  |   21.10.2010  |   www.monitorulneamt.ro
Politistii se "bat" intre ei   |   17.08.2010  |   www.ziarulceahlaul.ro
In vremuri atit de grele incit si hirtia de scris este la mare pret in politie, Sindicatul Agentilor acuza Sindicatul Politistilor si Personalului Contractual de practici imorale. Tendentios, liderul SNAP Neamt, agentul Ioan Canarau numeste sindicatul pe care l-a parasit SNPPCR...
Politistii nemteni sun solidari cu subofiterul dambovitean batut   |   08.09.2010  |   www.realitateamedia.ro
Subofiterii si ofiterii Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Neamt si-au exprimat ingrijorarea vizavi de tot mai desele cazuri in care oamenii legii sunt agresati. De asemenea, politistii isi arata sustinerea pentru colegul lor de la IJP Dambovita...
Politistii acuza lipsa de protectie si legislatia oarba   |   08.09.2010  |   www.monitorulneamt.ro
Printr-un comunicat remis presei, Ioan Canarau, presedintele Biroului Teritorial Neamt al Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP), isi exprima regretul fata de cele intimplate cu colegul lor din Tirgoviste, care se zbate intre viata si moarte dupa ce ...
Agentii de politie, invitati sa adere la un sindicat care sa-i reprezinte doar pe ei   |   17.08.2010  |   www.monitorulsv.ro
Sindicatul National al Agentilor de Politie din Romania, organism infiintat in tara de aproximativ trei ani, cauta membri si in judetul Suceava, agentii din judet fiind invitati sa adere la sindicat, pentru a li se apara drepturile. ...
Ziua Copilului - profesorii protesteaza in strada   |  27.05.2010
Peste cinci mii de profesori vor iesi in strada pe 1 iunie 2010. Membrii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) alaturi de cei din cadrul aliantei Sindicale Gh. Asachi, respectiv al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au programat ...
Politistii ieseni isi iau scaunele si calculatoarele acasa   |  31.05.2010
Protest inedit al politistilor ieseni. Astazi, oamenii legii vor lasa birourile goale: isi vor lua scaunele si calculatoarele acasa. Pentru ca nu au voie sa faca greva, politistii ieseni vor recurge la alte forme de protest, cu respectarea legii in vigoare. ...
 
NORME METODOLOGICE PRIVIND ACORDAREA DE AJUTOARE FINACIARE
Sindicatul National al Agentilor de Politie acorda membrilor sai ajutoare financiare astfel:
• Ajutor pentru cheltuieli de inmormantare
• Ajutor pentru cazuri de vatamare corporala grava survenite in timpul si ca urmare a indeplinirii atributiilor de serviciu; ...
 
 

Organizatie in parteneriat cu
National Association of Police Organizations (NAPO)

 
brokersasist Oferte speciale asigurari pentru membrii S.N.A.P.
 
vodafone Oferte speciale pentru membrii S.N.A.P.
 
CaliVita - Sănătate pentru polițiști CaliVita - Sănătate pentru polițiști
 
 
SALVATI POLITIA ROMANA!
 
contact snap
 
Biroul Executiv Central S.N.A. P. Sediul Administrativ,
Str. Mihai Voda, nr.17, et.2 cam.201, Casa de Cultura a MAI, sector 5, Bucuresti
Telefon / Fax: (+40)- 21.3100414
Tel: (+40)- 021/3037080 int. 30512, 30513
Mobil: -
E-mail: presedinte@snapromania.ro
 
Parteneri snap
 
 
 
 
HomeComunicateViziune SNAPObiective SNAPOrgane de conducereActe normativeAbuzuriAdeziuneContactAcces membrii
Copyright © 2010 snapromania.ro. Toate drepturile rezervate.