C O M U N I C A T
–ULTRAJUL, ”cartoful fierbinte” pe care cei ce l-au ignorant îl vor înghiți nemestecat –
În luna august, la trei ani de la moartea polițistului Gheorghe Ionescu, „Dulăul”, o altă infracțiune de ultraj comisă tot de un cetățean străin asupra unui agent din cadrul D.G.P.M.B. ne-a arătat că, într-adevăr, fiecare zi de lucru a unui agent care lucrează în stradă poate fi și ultima... din viață. Asta pentru că numărul polițiștilor uciși la datorie crește exponențial cu demonstrațiile succesive că legea nu-i apără pe polițiști și încurajează ultrajul asupra lor.
Dar până la legea bolnavă, se pare că cei mai mari dușmani ai polițiștilor ultragiați care trebuie apărați sunt chiar șefii lor. Și ca și cum nu ne-am săturat să fim batjocoriți de infractori și de șefi, cazul colegului ultragiat în august 2018 ne arată nemernicia unor șefi, nemernicia unui sistem. Astfel că, unui polițist ultragiat nu doar că nu i se asigură protecția și asistența, dar este pedepsit și umilit dacă raportează ultrajul.
Aflat în timpul serviciului, agentul din cadrul unei secții a D.G.P.M.B. face semn unui cetațean care conducea un scuter să oprească. Conducătorul scuterului sfidează polițistul și ignoră semnalul acestuia. Polițistul pleacă în urmărirea lui cu mașina, coboară din autospecială și încearcă să-l oprească pe cel ce părea că nimic nu-l poate opri. Curajul polițistului avea să-l coste scump!
Individul (identificat ca fiind de cetățenie turcă) l-a lovit pe agent producându-i o fractură la braț.
Ce a urmat este halucinant!
Procurorul a considerat suficient ca individul care l-a lovit pe agent să fie cercetat în libertate.
Responsabilii din cadrul DGPMB (Protectia muncii, etc.), deși tabloul ultrajului parcă îl copia pe cel al lui Dulăul- uciș la datorie, n-au dispus nici examinarea medicală de urgență la IML, nici consilierea psihologică, procedură care se împune în caz de ultraj. Mai rău de-atât, aceștia s-au supărat pe agent că presa centrală a relatat cele ce i se întâmplaseră.
Ignorat de superiori și cu mâna ruptă, polițistul n-a avut decât să gestioneze situația de unul singur, situația dobândită la datorie și care ar fi trebuit să antreneze mai multe acțiuni în sprijinul său din partea Poliției Române.
Astfel, agentul ultragiat, chiar sub imperiul șocului suferit, și-a făcut investigații medicale din banii săi, bani pe care instituția nu i i-a decontat niciodată, suma i-a fost decontată de către sindicat (SNAP).
Între timp, omul și-a văzut de serviciu, de șase luni încoace, pe instituție n-a mai interesat-o de agentul curajos care era să fie omorât, să aibă aceeași soartă cu cea a lui Gheorghe Ionescu. Însă, brusc, la șase luni de la ultraj, și-au amintit că polițistul a îndrăznit să semnaleze ultrajul, și i-a enervat! Așa au gândit "mintile luminate cu lanterna" din cadrul DGPMB că agentul merită umilit. În loc de consilierea psihologică îmediată post-eveniment, l-a trimis pe agent la testare psihologică și analize medicale complete! Cam ce vor să mai afle la șase luni de la eveniment?!
Asta, deși testarea psihologică este valabilă trei ani, iar agentul fusese testat psihologic cu doar trei luni în urmă. Dacă recapitulăm cele întâmplate, vedem cum polițistul este susținut doar de sindicat, instituția pe care o deservește nu doar că nu-l ajută, dar îl umilește și-i pedepsește curajul.
Cum să fie gestionate cu cap, situații de gen, când Poliția Română este populată de șefi care se află-n sistem de patru-cinci ani și care n-au nicio zi de lucru în stradă, când în funcții se află manageri împuterniciți politic?
Absurdul situației colegului nostru ne arată că lucrurile involuează și-i descurajează pe polițiștii din stradă, și-așa inhibați de lipsa de proceduri, a unui Statut al lor în interesul lor, ale unor legi care să-i apere pe ei, nu pe infractori! Orice polițist din stradă știe că orice intervenție fermă în a apăra legea, îl poate costa scump, să fie chemat pe la parchet, să fie cercetat pentru abuz în serviciu, iar șeful să-l umilească.
Pe scurt, agentul ultragiat de cetățeanul turc trebuie să retrăiască situația prin evaluări, iar cel care avrut să-l omoare e liber, bine-mersi!
Sindicatul Național al Agenților de Poliție a tras semnale de alarmă față de atitudinea mizerabilă a unor șefi din poliție, în raport cu lucrători din subordine care au căzut victime ultrajelor și face apel către conducerea IGPR să ia act de cele ce i se întâmplă colegului nostru și să grăbească elaborarea unor proceduri clare și juste pentru situații în care polițiștii sunt gata să-și riște viața pentru apărarea ordinii publice.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL
”Uniți vom fi puternici!”
|