Cu toate că am intrat într-un an nou, plin de promisiuni și planuri mărețe din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, constatăm că nimeni nu vorbește despre discriminările care au existat, există și sunt menținute la nivelul acestei instituții.
Vrem să readucem în discuție accesul agenților de poliție la concursurile pentru misiuni în fara țării și pentru diferite posturi în instituțiile Uniunii Europene. Cu toate că, cel puțin teoretic, interesul Ministerului Afacerilor Interne este de a selecționa cel mai bun candidat pentru un post în afara țării, de cele mai multe ori, prin condițiile impuse, numărul candidaților este redus la 2-3 polițiști. Astfel apare un oarecare dubiu cu privire la capacitatea și competența acestora, în condițiile în care plaja de selecție este limitată la câteva persoane.
În aceeași manieră, la data de 24.12.2013, a fost postat pe INTRAPOL, un anunț pentru un post în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană. Atribuțiile specifice acestui post erau în următoarele domenii: situaţii de urgenţă; permise de conducere şi certificate de înmatriculare a vehiculelor; siguranţă rutieră; documente de călătorie (cărţi de identitate, paşapoarte). Mai mult, am fost plăcut surprinși să constatăm că nu mai există în conținutul anunțului traducerea aberantă a cuvântului „police officer”, ci se stabilea generic că poate participa orice polițist. De menționat este faptul că pentru activitatea desfășurată pe acest post, remunerația depășește 2000 euro.
Cu toate aceste, capcana este strecurată la condițiile de participare la concurs. De fapt, impresia de bună credință și de transparență din preambulul anunțului este răsturnată de condiția deținerii autorizaţiei pentru accesul la informaţii clasificate naţionale din clasa secret de stat, nivelul de secretizare minimum „strict secret”. În aceste condiții, apare întrebarea firească...cîți polițiști au acces la informații din categoria „strict secret” pentru a putea participa la concurs??? Vă spunem noi, răspunsul este sub 1% și acest procent nu include niciun agent de poliție!!!
Firesc, ne-am întrebat și de ce anunțul a fost publicat tocmai pe data de 24.12.2013, cu termen limită de depunere a rapoartelor de înscriere pentru data de 07.01.2014, în condițiile în care în această perioadă au fost acordate, 7 zile libere, dar vă lăsăm pe fiecare dintre voi să răspundeți la acest lucru.
După ce am documentat problema, am intervenit chiar la ministrul Radu Stroe, pentru că ceilalți șefi de direcții generale nu au putut motiva aceste condiții, și i-am solicitat acestuia să stabilească un nou termen pentru depunerea cererilor de înscriere, cu mențiunea că deținerea unei autorizații pentru un anumit nivel de secretizare să nu mai fie impusă ca și condiție, urmând ca până la semnarea fișei postului, polițistul care a promovat concursul, fie el agent sau ofițer, să fie autorizat la nivelul de secretizare de „secret de stat” .
Cu toate că cei din minister au fost de acord cu propunerea noastră, a doua zi, în baza unei adrese din partea M.A.I. au fost anunțate toate structurile că anunțul pentru postul în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană „nu mai este de actualitate”.
Singurul lucru care se desprinde din această adresă, se poate interpreta în sensul că postul respectiv a fost cu „dedicație” iar dacă pe viitor veți vedea în cuprinsul condițiilor de participare la concursuri, criterii de genul „- polițistul trebuie să aibă ochii albaștri;”, „- polițistul trebuie să fie blond;” sau „- polițistul trebuie să aibă rude în politică”, să nu vă mai mire nimic.
Mai jos atașăm adresa postată de DMRU pe INTRAPOL pentru lectură suplimentară.
Vezi documentul >>
BIROUL EXECUTIV CENTRAL
|