La data de 27.02.2014, s-a întrunit Consiliul Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România „A. I. Cuza” care și-a stabilit obiectivele pentru anul 2014.
În cadrul discuțiilor, reprezentanții federației au constatat că, în prezent, nu se mai face vorbire despre anumite drepturi salariale și sporuri de care polițiștii beneficiau anterior anului 2010. Aici vorbim despre prima de vacanță, al 13-lea salariu, sporul de studii superioare, cât și salariile de merit și pentru lucrări de excepție, care au fost incluse în salarii, în mod ilegal.
Astfel, cei prezenți au susținut că este necesar să luptăm pentru „restabilirea situație anterioare”. Și asta pentru că polițiștii încep să se mulțumească, din ce în ce mai mult, cu tot mai puțin. Mai mult, conducerea ministerului nu a făcut nimic pentru redistribuirea salariului de merit și a celui pentru lucrări de excepție, tolerând astfel o discriminare și încurajând un conflict între polițiști.
De asemenea, s-a vorbit despre, deja obsesivul subiect al Statutului Polițistului, care nici până în prezent nu a fost trimis de „specialiștii” M.A.I. către Parlament. Totuși trebuie să înțelegem că toate rezolvările problemelor existente, pornesc de la modificarea acestei legi. De aceea, s-a stabilit ca prioritate accelerarea demersurilor de legiferare a noului Statut al Polițistului, altul decât cel postat în luna Decembrie 2013 pe
http://www.mai.gov.ro/Documente/Transparenta%20decizionala/Proiect%20statut%20politist.pdf .
O altă problemă stringentă este nerespectarea Dialogului Social la nivelul inspectoratelor de poliție județene. Inspectorii șefi nu nu înțeleg că dialogul cu liderii sindicali poate rezolva în mod operativ multe dintre problemele polițiștilor. Nici în cazul unor dispoziții și protocoale care privesc direct membrii noștri, liderii sindicali nu sunt consultați și astfel polițiștii sunt „slugile” diverselor instituții publice. În lipsa acestui dialog proactiv, liderii sunt nevoiți să recurgă la redactarea de sesizări și adrese, activități care ocupă mult timp și care sunt mai puțin eficiente.
Nu în ultimul rând, prin prezentarea obiectivă a situației din teritoriu, s-a stabilit că polițiștii și polițiștii de frontieră nu au la dispoziție mijloacele necesare pentru a respecta exigențele impuse de normativele Schengen. S-a exemplificat gestionarea deficitară a resursei umane la posturile de poliție, condițiile insalubre din unitățile de poliție, lipsa logisticii, dar și lipsa pregătirii fizice și profesionale.
Pentru aceste motive, s-a votat în unanimitate calendarul activităților de protest care vor avea loc în perioada imediat următoare:
- 01 Aprilie, miting în fața Guvernului României, a Președinției și a Ministerului Afacerilor Interne;
- luna Mai 2014, acțiunile de protest vor fi mutate în fața principalelor instituții europene.
Trebuie să înțelegem că fără exercitarea unor presiuni consistente și constante, problemele de care vorbim zi de zi, rămân în viziunea conducerii M.A.I. „probleme punctuale” sau „excepții”, și asta pentru că din birourile lor nu se vede REALITATEA din teren cu care se confruntă polițiștii.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL
|