Sindicatul National al Agentilor de Politie
Home Comunicate Viziune SNAP Obiective SNAP Organe de conducere Acte normative Abuzuri Adeziune Contact
AFILIAT LA FEDERATIA SINDICATELOR DEMOCRATICE A POLITISTILOR DIN ROMANIA
"ALEXANDRU IOAN CUZA"
DIN CADRUL BLOCULUI NATIONAL SINDICAL
comunicate
 
Probleme profesionale dezbatute la Directia Rutiera   |  27-01-2015

La data de 21.01.2014, reprezentanţii S.N.A.P. au avut  o  întâlnire  cu conducerea Direcţiei Rutiere, în scopul de a lămuri o serie de probleme de natură profesională cu care se confruntă agenţii de poliţie care lucrează în structurile rutiere.
Direcţia Rutieră a fost reprezentată de cms. şef Brăcea Florentin- director, cms. şef Crai Cristian- director adjunct, dar şi de alţi şase ofiţeri cu funcţii de conducere.

Prima problemă ridicată de reprezentanţii organizaţiei s-a referit  la obligativitatea impusă de anumite proceduri interne de a înregistra în penal orice presupusă vătămare corporală din culpă în situaţia în care este vorba despre o "autoaccidentare". Atsfel, ne trezim în situaţia ridicolă de a avea un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, în care făptuitorul este una şi aceeaşi persoană cu partea vătămată. Mai mult, se procedează şi la reţinerea permisului de conducere până la soluţionarea cauzei. Această procedură,  să-i spunem, este păstrată cu sfinţenie de ani de zile de către şefi zeloşi care nu pot explica de ce trebuie înregistrate, din oficiu, astfel de cauze penale, unde este evident că fapta penală nu există în această formă.

Nici măcar ofiţerii experim ntaţi nu cunosc exact de unde a fost moştenită această cutumă însă, din spusele şefilor Direcţiei Rutiere, este vorba de Instructiunile M.I. 766, ATENŢIE, ce datează din 03.07.1998. Şi dacă cumva, unii dintre cei care conduc frâiele Direcţiei Rutiere au uitat că începând cu 2002 poliţiştii nu mai sunt militari, le aducem noi aminte că ne aflăm în anul 20 15 iar nişte instrucţiuni emise în 1998 sunt desuete/caduce/perimate pentru simplul fapt că actele normative în baza cărora au fost emise, nu mai există. Cu toate acestea, chiar şi procedura PRO-PS 19 din 2011,  obligă poliţistul  rutier  să înregistreze  lucrare penală în  situaţia în care la
locul  accidentului  soldat  cu  pagube  materiale  se  prezintă  un  echipaj  medical  de urgenţă. Cei din conducerea Direcţiei Rutiere s-au rezumat la a preciza că ei nu văd nicio problemă în procedura actuală, chiar dacă sunt cheltuite resurse fiannciare, materiale şi umane degeaba. Doar în privinţa reţinerii permisului de conducere, aceştia au precizat că există o problemă.

Ne întrebăm ce le recomandă aceşti "specialişti" rutieri, care nu au mai văzut strada de ani de zile, poliţiştilor care sunt puşi să facă dosare penale unor conducători auto care au şi calitatea de "făptuitor" dar şi de parte vătămată, şi care trebuie să le explice această situaţie, de-a  reptul ridicolă. Oare în cazul unor tentative  de suicid,poliţiştii de ordine publică ar trebuie să le întocmească dosare penale "nefericiţilor" pentru tentativă de omor?! Sau în cazul unor accidentări pe terenul de fotbal, unde este solicitat echipa! medical de urgenţă, s-ar impune să i se întocmească cetăţeanului dosar penal pentru vătămare corporală din culpă?! Din păcate, nu am reuşit să obţinem un răspuns justificat din partea "specialiştilor" rutieri dar după  cum interpretează doctori în drept penal, "nu se poate retine vătămarea corporală din_ culpă dacă vătămarea integritătii corporale sau a sănătăţii victimei este datorată_ culpei exclusive".

Un alt aspect foarte delicat, 1-a reprezentat solicitarea organizaţiei noastre de implicare a "specialiştilor" Direcţiei Rutiere pentru a fi stabilite concret limitele competenţelor şi atribuţiile specifice agenţilor de poliţie şi ofiţerilor de poliţie. De asemenea am cerut stabilirea unor indic tori de performanţă standard care să se aplice unitar, la nivelul tuturor structurilor rutiere din ţară, pentru ca evaluarea profesională efectuată de sefi să nu mai aibă carecater arbitrar si subiectiv. Este inadmisibil ca diferenţele salariale dintre ofiţerii rutieri şi agenţi rutieri  să fie aproape duble, în conditiile în care atribut.iile lor sunt identitice. Conducerea Direct'iei Rutiere a încercat să dreagă busuiocul invocând faptul că, poliţiştii care fac parte din structurile poliţiei judiciare, indiferent de categoria profesională, au aceleaşi obligaţii şi nu pot să stabilească atribuţii distincte pentru agenţi şi ofiţeri. S-a încercat aruncarea problemei în cârca şefilor nemijlociţi care sunt răspunzători de întocmirea fişei postului. Cu toate acestea, "specialiştii" nu au putut justifica diferenţele salariale în contextul în care munca este egală sau chiar mai puţină, în cazul ofiţerilor.

Este interesant de făcut o paralelă cu structura de investigaţii criminale unde s­-au putut stabili diferenţe în privinţa atribuţiilor şi a competenţelor, în funcţie de tipul infracţiunii dar şi de complexitate. Din cauza acestei lipse de implicare a Direcţiei Rutiere în această chestiune, avem astăzi agenţi de poliţie rutieri care fac munca ofiţerilor şi le dau "clasă" când vine vorba de munca de poliţie rutieră.
În acest sens, organizaţia noastră a solicitat conducerii I.G.P.R. documentarea acestei probleme şi identificarea unor principii după care să fie stabilite competenţele şi atribuţiile distincte pentru ofiţeri şi agenţi.

În privinţa numărului insuficient de poliţişti rutieri, organizaţia noastră a solicitat conducerii Direcţiei Rutiere, să identifice criterii ce ţin de populaţie, numărul de kilometri de drum public şi număr de autoturisme înmatriculate, astfel încât serviciile/birourile/formaţiunile rutiere să  fie  redimensionate  la  necesităţile actuale ale situaţiei operative existente şi valorilor de trafic înregistrate.

Referitor la lipsa materialelor de protecţie, conducerea Direcţiei Rutiere ne-a susprins invocând faptul că ei nu au fost informaţi despre acestă problemă dar nici nu au o situaţia cu privire la gradul de înzestrare cu materiale de protecţie specifice a poliţiştilor rutieri.

Este foarte interesant de observat cum, "direcţionalii" trimişi în control la inspectoratele de poliţie pentru a verifica modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu taie şi spânzură, însă când este vorba despre verificarea modului de asigurarea a unor măsuri elementare de protecţie a muncii, aceştia aruncă pisica peste gard, în curtea inspectorilor şefi. Nu putem să nu-i amintim şi pe şefii poliţiştilor rutieri care nu îşi asumă responsabilitatea postului ocupat şi nu informează, în scris, despre aceste lipsuri. Totuşi am apreciat faptul că, reprezentanţii Direcţiei Rutiere au admis că, în situaţia în care poliţiştii rutieri nu au echipamente de protecţie necesare,  nu trebuie să se expună exercitându-şi atribuţiile ce le revin.

Reprezentanţii organizaţiei noastre au mai atras  atenţia asupra încălcării drepturilor privind refacerea capacităţii de muncă şi a normelor privind organizarea programului de lucru conform O.M..A.I. 577/2008, Acordului colectiv privind raporturile de serviciu şi Codul Muncii. În prezent, foarte multe structuri rutiere au programul de lucru organizat pe două schimburi, respectiv 06:00-14:00  şi  14:00- 22:00, fără a respecta  condiţia impusă de asigurarea a continuităţii serviciului poliţienesc, iar în intervalul 22:00-06:00, poliţiştii care au fost planificaţi în schimbul 2 sunt obligaţi să se prezinte în caz de evenimente rutiere, fără să fie pontaţi. Astfel, putem vorbi despre o planificare "la negru" a acestor poliţişti care, deşi se află la dispoziţia instituţiei 16 ore, de la 14:00 la 06:00, sunt pontaţi doar 8 ore. Prin aceste abuzuri ale şefilor, poliţiştii rutieri sunt prejudiciaţi atât din punct de vedere fmanciar pentru că nu le sunt plătite orele de noapte dar şi din punct de vedere al sănătăţii pentru că nu li se asigură refacerea capacităţii de muncă de 16 ore, după un schimb de 8 ore.
Reprezentanţii  Direcţiei  Rutiere  au  precizat  că  au  cunoştinţe  despre  aceste încălcări iar în următoarele controale pe care le vor efectua, vor manifesta o preocupare pentru ca poliţiştii rutieti să fie planificaţi în serviciu pe toată durata celor 24 de ore, fără să mai existe "permanenţa".

Organizaţia noastră admite faptul că lupta sindicală pentru interesele profesionale a fost mai mare pentru specialitatea ordine publică dar în perioada următoarea, vă sigurăm că vom fi activi şi în cazul problemelor profesionale cu care se confruntă poliştii rutieri şi cei de investigaţii criminale.

Facem apel pe această cale, să veniţi în sprijinul nostru şi să neinformaţi despre problemele profesionale cu care vă confruntaţi, să ne expuneţi propuneri pentru îmbunătăţirea muncii de poliţie dar şi observaţii punctuale, pe care le puteţi trimite pe adresa presedinte@snapromania.ro sau prin intermediul liderilor sindicali locali.

Alăturat  ataşăm procesul  verbal  "cosmetizat", întocmit  de către reprezentanţii Directiei Rutiere."Uniţi vom fi puternici"
BIROUL EXECUTIV CENTRAL

  
 
Conferinta Nationala SNAP 2015
 
Protest 1 Iunie Miting
 
 
Sindicalistii din Politie s-au intilnit cu seful IPJ Bacau   |   16.09.2012   |  
www.bacaulive.ro
liderii de sindicat au avut o intrevedere cu seful Inspectoratului de Politie Judetean Bacau caruia i-au reprosat faptul ca drepturile lor ...
Poliţia Constanţa tergiversează intenţionat un proces!   |   17.05.2012   |  
www.cugetliber.ro
În ziua de 18.05.2011 Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din I.P.J. Neamţ, la iniţiativa preşedintelui Biroului Teritorial Neamţ din Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din Romania, Agent şef de poliţie . ...
Şeful Poliţiei Constanţa riscă să fie amendat de instanţă   |   04.05.2012   |  
www.cugetliber.ro
În ziua de 18.05.2011 Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din I.P.J. Neamţ, la iniţiativa preşedintelui Biroului Teritorial Neamţ din Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din Romania, Agent şef de poliţie . ...
BT Neamt - Incurajeaza lupa impotriva consumului de droguri   |   23.05.2011   |   www.evenimentul.ro
În ziua de 18.05.2011 Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din I.P.J. Neamţ, la iniţiativa preşedintelui Biroului Teritorial Neamţ din Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din Romania, Agent şef de poliţie . ...
Protest cu furca-n gat  |   21.10.2010  |   www.monitorulneamt.ro
Politistii se "bat" intre ei   |   17.08.2010  |   www.ziarulceahlaul.ro
In vremuri atit de grele incit si hirtia de scris este la mare pret in politie, Sindicatul Agentilor acuza Sindicatul Politistilor si Personalului Contractual de practici imorale. Tendentios, liderul SNAP Neamt, agentul Ioan Canarau numeste sindicatul pe care l-a parasit SNPPCR...
Politistii nemteni sun solidari cu subofiterul dambovitean batut   |   08.09.2010  |   www.realitateamedia.ro
Subofiterii si ofiterii Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Neamt si-au exprimat ingrijorarea vizavi de tot mai desele cazuri in care oamenii legii sunt agresati. De asemenea, politistii isi arata sustinerea pentru colegul lor de la IJP Dambovita...
Politistii acuza lipsa de protectie si legislatia oarba   |   08.09.2010  |   www.monitorulneamt.ro
Printr-un comunicat remis presei, Ioan Canarau, presedintele Biroului Teritorial Neamt al Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP), isi exprima regretul fata de cele intimplate cu colegul lor din Tirgoviste, care se zbate intre viata si moarte dupa ce ...
Agentii de politie, invitati sa adere la un sindicat care sa-i reprezinte doar pe ei   |   17.08.2010  |   www.monitorulsv.ro
Sindicatul National al Agentilor de Politie din Romania, organism infiintat in tara de aproximativ trei ani, cauta membri si in judetul Suceava, agentii din judet fiind invitati sa adere la sindicat, pentru a li se apara drepturile. ...
Ziua Copilului - profesorii protesteaza in strada   |  27.05.2010
Peste cinci mii de profesori vor iesi in strada pe 1 iunie 2010. Membrii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) alaturi de cei din cadrul aliantei Sindicale Gh. Asachi, respectiv al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au programat ...
Politistii ieseni isi iau scaunele si calculatoarele acasa   |  31.05.2010
Protest inedit al politistilor ieseni. Astazi, oamenii legii vor lasa birourile goale: isi vor lua scaunele si calculatoarele acasa. Pentru ca nu au voie sa faca greva, politistii ieseni vor recurge la alte forme de protest, cu respectarea legii in vigoare. ...
 
NORME METODOLOGICE PRIVIND ACORDAREA DE AJUTOARE FINACIARE
Sindicatul National al Agentilor de Politie acorda membrilor sai ajutoare financiare astfel:
• Ajutor pentru cheltuieli de inmormantare
• Ajutor pentru cazuri de vatamare corporala grava survenite in timpul si ca urmare a indeplinirii atributiilor de serviciu; ...
 
 

Organizatie in parteneriat cu
National Association of Police Organizations (NAPO)

 
brokersasist Oferte speciale asigurari pentru membrii S.N.A.P.
 
vodafone Oferte speciale pentru membrii S.N.A.P.
 
orange Oferte speciale pentru membrii S.N.A.P.
CaliVita - Sănătate pentru polițiști CaliVita - Sănătate pentru polițiști
 
 
SALVATI POLITIA ROMANA!
 
contact snap
 
Biroul Executiv Central S.N.A. P. Sediul Administrativ,
Str. Mihai Voda, nr.17, et.2 cam.201, Casa de Cultura a MAI, sector 5, Bucuresti
Telefon / Fax: (+40)- 21.3100414
Tel: (+40)- 021/3037080 int. 30512, 30513
Mobil: -
E-mail: presedinte@snapromania.ro
 
Parteneri snap
 
 
 
 
HomeComunicateViziune SNAPObiective SNAPOrgane de conducereActe normativeAbuzuriAdeziuneContactAcces membrii
Copyright © 2010 snapromania.ro. Toate drepturile rezervate.