Incredibil, dar adevărat! Deşi, Coste Dorin-Ioan are gradul de comisar şef şi este şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Maramureş acesta doar acum urmează cursurile unei Facultăţi de Drept. Acest „destoinic” poliţist are pregătire … teologică. Da, ştim că este de-a dreptul comic, dar „Dorin de la Poliţie” este absolvent de teologie, studii în baza cărora a fost avansat ofiţer direct la gradul de inspector principal de poliţie, iar azi, după câteva „bine meritate” avansări la excepţional este comisar şef.
Dacă ne aducem aminte de cazul absolut penibil din luna iunie 2014 al ofiţerului de la poliţia rutieră, Căpâlnaş Augustin, care nu avea permis de conducere, dar împărţea amenzi în stânga şi-n dreapta la cei indisciplinaţi de pe şoselele patriei, unii cetăţeni vor afirma pe bună dreptate că este ceva putred în Poliţia Română. Ironia face că fostul ofiţer Căpâlnaş Augustin (în prezent nu mai este poliţist, a demisionat) era şi el absolvent de studii teologice, acesta profesând ca preot timp de 10 ani, fiind şi şofer al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia. Cu toate că tot timp de 10 ani a jucat „rolul de poliţist rutier” (aceste fiind încadrat ca poliţist în anul 2004) omul poate să spună măcar că a fost preot pe bune.
„Dorin al nostru de la Poliţie” are o situaţie mai complicată, în sensul că deşi este absolvent de teologie nu a fost şi nici nu este preot, şi deşi este poliţist cu funcţie de conducere a unui Serviciu de Investigaţii Criminale nu are studii de drept.
Pe fostul site al IPJ Maramureş (în prezent site-ul nu mai există deoarece toate inspectoratele de poliţie din ţară vor avea site-uri noi care se vor crea în baza unui plan naţional adoptat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne) erau menţionate principalele atribuţii ale Serviciului de Investigaţii Criminale pe care „inegalabilul” Coste Dorin-Ioan îl conduce şi în prezent:
- Efectuează activităţi operative, investigative şi de cercetare penală în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorii din Ministerul Public, în vederea identificării autorilor şi soluţionării dosarelor penale privind infracţiunile din competenţa serviciului.
- Coordonează, îndrumă şi sprijină supravegherea şi cercetarea grupărilor infracţionale care comit infracţiuni din competenţa serviciului, pe raza mai multor localităţi, ori cu elemente de extraneitate cu moduri de operare deosebite şi prejudicii mari.
Pentru a-şi putea îndeplini exemplar atribuţiile menţionate mai sus, „Dorin de la Poliţie” s-a hotărât să facă şi el Facultatea de Drept şi a ales Universitatea Bogdan-Vodă din Cluj-Napoca (filiala Baia Mare), dar din păcate nu este un student eminent deoarece la disciplina „Drept penal – partea generală” a luat nota 6, situându-se pe locul 27 în clasa formată din 41 de studenţi. Cu toate astea, cred că „Dorin de la Poliţie” nu este afectat de rezultatele slabe la materia dreptului penal pentru că mereu se poate consola cu gândul că fost desemnat „cel mai bun poliţist al anului 2013 în România”. Da, nu este o glumă, chiar este adevărat! Acest titlul i-a fost acordat lui „Dorin de Poliţie” în data de 25 martie 2014 de către conducerea Poliţiei Române pentru … rezultate remarcabile în activitatea profesională! Cu această ocazie propun ca la obţinerea unei note mai mari de 6 de către „Dorin de la Poliţie” să-i fie acordat pentru încurajare titlul de „ăl mai intelijent poliţist-student de la Drept”.
Super-competentul şi profesionistul „Dorin de la Poliţie” este un exemplu pentru toţi cei care mereu au crezut că nu este adevărat că „dacă ai carte, ai parte”, ci că „dacă ai parte, o să ai apoi şi carte”. Acest ipochimen dovedeşte în mod categoric că „e mai bine să ai mai multă minte decât şcoală”. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, „Dorin de la Poliţie” este şi preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor – filiala Maramureş, organizaţie care cică e „pur profesională” şi foarte „competentă într-ale poliţiei”, când de fapt este o organizaţie care are scopul de a încasa cotizaţiile poliţiştilor şi … cam atât (dar acest aspect constituie un alt subiect pe care nu îl analizez acum).
Având în vedere că „Dorin de la Poliţie” este absolvent de teologie, nu doresc să cred că acesta a aplicat cunoştinţele „preoţeşti” în munca de poliţie sub forma: „botezului fără avocat”, „spovedania în declaraţii” sau „predica cu bulanul”.
Curios este faptul că pe site-ul oficial al Poliției Române a fost postat un anunț pentru ocuparea funcţiei de „şef serviciu” la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, concurs ce a avut loc în data de 12.01.2015. La acest concurs candidații au trebuit să îndeplinească cumulativ mai multe condiții, printre care și ”să fie absolvenți de studii universitare de lungă durată, cu diplomă de licenţă/echivalentă în una din specializările următoarelor domenii fundamentale de ştiinţe: ştiinţe juridice, ştiinţe economice ori ştiinţe militare şi informaţii”. Deci la Galați se poate selecționa un șef de Serviciu de Investigații Criminale care este absolvent de studii juridice și nu teologice. Aici este link-ul site-ului cu privire la anunț: http://www.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs/anunt-concurs-pentru-ocuparea-functiei-de-sef-serviciu-la-serviciul-de-investigatii-criminale-din-cadrul-inspectoratului-judetean-de-politie-galati-cu-recrutare-din-sursa-interna .
Una peste alta, acest ipochimen ar putea face subiectul unei ecranizări cu titlul „Popa de la Drept”, dar până atunci să nu uităm că, aşa cum probabil ne-ar spune însuşi „Dorin de la Poliţie”, „cei din funcţiile de sus nu doresc înlăturarea păcătoşilor, ci avansarea lor”.




Vicepreședinte SNAP
STROE VIOREL
|