Sindicatul National al Agentilor de Politie
Home Comunicate Viziune SNAP Obiective SNAP Organe de conducere Acte normative Abuzuri Adeziune Contact
AFILIAT LA FEDERATIA SINDICATELOR DEMOCRATICE A POLITISTILOR DIN ROMANIA
"ALEXANDRU IOAN CUZA"
DIN CADRUL BLOCULUI NATIONAL SINDICAL
comunicate
 
Procedura cercetarii disciplinare dezbatuta in Comisia de Dialog Social   |  24-06-2015

Azi, la ora 10:00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social, pentru a îndeplini procedura transparenței decizionale în privința proiectului de H.G. privind cercetarea disciplinară a polițiștilor.

Din partea F.S.D.P.R. „A. I. Cuza” au participat Ionel Babuș, în calitate de vicepreședinte, și agentul principal de poliție Cosmin Andreica, din partea Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

În cuprinsul ședinței, reprezentanții federației au făcut propuneri și observații pertinente, iar raportat la consistența acestora, subsecretarul de stat, chestor șef de poliție Oprea Florea, a considerat oportună organizarea unui grup de lucru care să pună în acord toate propunerile cu textul proiectului de H.G.

Având în vedere aceste aspecte, pentru data de 24.06.2015, la ora 12:00, organizațiile sindicale împreună cu specialiștii M.A.I. vor parcurge din nou conținutul proiectului de H.G.

Alăturat vă punem la dispoziție conținutul amendamentelor susținute de organizația noastră în cadrul lucrărilor.

BIROUL EXECUTIV CENTRAL

 

Nesecret Nr. 559 / 22.06.2015

Către: MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
In atenţia: Președintelui Comisiei de Dialog Social

 

În referire la proiectul Hotarârii de Guvern privind procedura cercetării disciplinare, ce urmează a fi dezbătut în cadrul Comisiei de Dialog social din 23.06.2014, ora 10:00, vă rugăm să luați în considerare următoarele amendamente:

- la art. 7 alin. 1, unde este prevăzut caracterul „nepublic” al cercetării disciplinare, solicităm reformularea lui întrucât din textul propus nu rezultă în mod clar dacă polițistul poate face publice aspecte din cuprinsul procedurii disciplinare. De asemenea, actuala prevedere poate fi interpretată și în sensul limitării dreptului la liberă exprimare a polițistului cu privire la cercetarea disciplinară în care este implicat.

- la art. 8 alin. 2, solicităm eliminarea literei b, cu atât mai mult cu cât aceasta este în contradicție cu prevederile art. 7 alin.1. De asemenea, considerăm că prin afișarea citației la domiciliul sau reședința locuinței, prestigiul, probitatea profesională cât și imaginea acestuia pot avea de suferit în comunitate, tocmai prin liberul acces al oricărei persoane de a citi conținutul citației afișate.

- la art. 8 alin. 4, solicităm eliminarea sintagmei „procesul verbal de afișare”. Considerentele sunt aceleași ca pentru art 8 alin. 2 lit.b. Tot în acest sens, solicităm și eliminarea posibilității de afișare și pentru documentele menționate la art. 40 alin. 2, art. 43 alin 2-4;

- la art. 9, solicităm completarea cu mențiunea că citarea se poate face oricând pe parcursul procedurii disciplinare „exceptând zilele în care polițistul este liber sau se află în perioada de refacere a capacității de muncă”. De asemenea la art. 11 lit. b solicităm completarea articolului în același sens. În situația în care considerați că termenele de 6 luni, respectiv 1 an, nu sunt suficiente pentru ca polițistul sa fie citat doar din timpul programului,  vă solicităm să identificați o manieră de compensare în bani a orelor în care acesta se află la dispoziție ofițerului desemnat cu efectuarea cercetării prealabile sau a lucrărilor Consiliului de disciplină.

- la art. 13, solicităm introducerea unui aliniat și completarea celor existente astfel: Alin. 1

Polițistului cercetat i se comunică, sub sancțiunea nulității, o copie de pe sesizarea îndreptată împotriva sa cât și de pe înscrisurile pe care se sprijini aceasta”. Alin 2 „În vederea exercitării dreptului la apărare, polițistul cercetat poate formula o cerere scrisă, adresată polițistului desemnat sau președintelui Consiliului, după caz, prin care solicită studierea actelor cercetării sau fotocopii după înscrisurile existente”. De asemenea se impune si completarea alin. 3 în același sens pentru a se menționa și dreptul de a primi fotocopii după înscisuri. Alin. 5 „Polițistul cercetat poate refuza formularea de declarații referitoare la abaterile  disciplinare imputate, aspect ce se consemnează într-un proces verbal.”

- La art. 14 solicităm completarea lui prin introducerea unei noi litere care să stabilească dreptul polițistului de a refuza să formuleze declarații referitoare la abaterile disciplinare imputate, cât și modificarea lit. d în sensul de a se include dreptul polițistului cercetat de a primi în fotocopie, în afara raportului de cercetare prealabilă, și actele de cercetare existente.

-       La art. 20 solicităm modificarea lui după cum urmează: Alin. 1 :Cercetarea prealabilă se declanșează de persoana în drept, prin act administrativ, în condițiile art. 59 alin. 3-4 din Statut, la sesizarea oricărei persoane care se consideră vătămate de fapta unui funcționar public aflat în exercițiul funcțiunii publice”. Alin. 2 :„Sesizarea se formulează în scris ți trebuie să cuprindă: a) numele, prenumele locul de muncă și funcția deținută de persoana care a formulat sesizarea; prin excepție, în cazul persoanelor care nu lucrează în sistemul de poliție este necesară și menționarea domiciliului; b) numele, prenumele polițistului a cărui faptă a fost sesizată; c) descrierea faptei care constituie obiectul sesizării; d) dovezile pe care se sprijină sesizarea; e) data și semnătura”. Alin. 3 „La primirea sesizării, persoana în drept verifică dacă aceasta îndeplinește condițiile prevăzute în alin. 2 și dacă se referă la abaterile disciplinare prevăzute de Legea 360/2002”. Alin. 4 „În cazul în care persoana în drept constată că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute la alin. 2, sesizarea se clasează”.

- La art. 21 alin. 2 solicităm completarea acestuia în sensul menționării obligativității înmânării polițistului a unei copii după actul administrativ de declanșare a cercetării prealabile.

- La art. 23 alin. 1, solicităm completarea acestuia în sensul acordării dreptului polițistului cercetat de a i se prezenta acestuia finalizarea cercetării prealabile.

- La art. 34 alin. 1, solicităm completarea acestui articol prin includerea procedurii de înregistrare audio-video a tuturor lucrărilor Consiliului de Disciplină.

- La art. 34 alin. 2, solicităm completarea lui în sensul de a i se prezenta și polițistului cercetat, respectiv asistent, Încheierea Consiliului.

- La art. 37, raportat la art. 48 alin. 3, solicităm clarificări cu privire la măsura „atenționării”. Nu este clar dacă aceasta este de natură a produce consecințe juridice și nici nu se precizează dacă, asemenea sancțiunilor radiate, aceste documente vor fi eliminate din dosarul personal.

- Suplimentar  față  de  prevederile  existente,  solicităm  includerea  următoarei  prevederi:

Răspunderea  penală,  contravențională,  civilă   sau,  după  caz  patrimonială  exclude răspunderea disciplinară pentru fapta săvârșită”.

Totodată, pentru preîntâmpinarea unor abuzuri din partea cadrelor cu funcții de conducere, și nu numai, solicităm sa fie incluse prevederi referitoare la sancționarea unor acte de cercetare, cum ar fi audierea unor polițiști, obținerea unor rapoarte, cât și orice alte forme de cercetare efectuate în afara cadrului disciplinar. În acest sens, se impune și eliminarea prevederilor Anexei 3 a Ordinului M.A.I. 190/2004 care reprezintă de fapt un cadru de reglementare pentru o cercetare disciplinară paralelă.

 

Cu stimă,
Iulian SURUGIU
Preşedinte F. S. D. P. R.  ,,A.I. CUZA’’ 
 
Conferinta Nationala SNAP 2015
 
Protest 1 Iunie Miting
 
 
Sindicalistii din Politie s-au intilnit cu seful IPJ Bacau   |   16.09.2012   |  
www.bacaulive.ro
liderii de sindicat au avut o intrevedere cu seful Inspectoratului de Politie Judetean Bacau caruia i-au reprosat faptul ca drepturile lor ...
Poliţia Constanţa tergiversează intenţionat un proces!   |   17.05.2012   |  
www.cugetliber.ro
În ziua de 18.05.2011 Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din I.P.J. Neamţ, la iniţiativa preşedintelui Biroului Teritorial Neamţ din Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din Romania, Agent şef de poliţie . ...
Şeful Poliţiei Constanţa riscă să fie amendat de instanţă   |   04.05.2012   |  
www.cugetliber.ro
În ziua de 18.05.2011 Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din I.P.J. Neamţ, la iniţiativa preşedintelui Biroului Teritorial Neamţ din Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din Romania, Agent şef de poliţie . ...
BT Neamt - Incurajeaza lupa impotriva consumului de droguri   |   23.05.2011   |   www.evenimentul.ro
În ziua de 18.05.2011 Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din I.P.J. Neamţ, la iniţiativa preşedintelui Biroului Teritorial Neamţ din Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din Romania, Agent şef de poliţie . ...
Protest cu furca-n gat  |   21.10.2010  |   www.monitorulneamt.ro
Politistii se "bat" intre ei   |   17.08.2010  |   www.ziarulceahlaul.ro
In vremuri atit de grele incit si hirtia de scris este la mare pret in politie, Sindicatul Agentilor acuza Sindicatul Politistilor si Personalului Contractual de practici imorale. Tendentios, liderul SNAP Neamt, agentul Ioan Canarau numeste sindicatul pe care l-a parasit SNPPCR...
Politistii nemteni sun solidari cu subofiterul dambovitean batut   |   08.09.2010  |   www.realitateamedia.ro
Subofiterii si ofiterii Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Neamt si-au exprimat ingrijorarea vizavi de tot mai desele cazuri in care oamenii legii sunt agresati. De asemenea, politistii isi arata sustinerea pentru colegul lor de la IJP Dambovita...
Politistii acuza lipsa de protectie si legislatia oarba   |   08.09.2010  |   www.monitorulneamt.ro
Printr-un comunicat remis presei, Ioan Canarau, presedintele Biroului Teritorial Neamt al Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP), isi exprima regretul fata de cele intimplate cu colegul lor din Tirgoviste, care se zbate intre viata si moarte dupa ce ...
Agentii de politie, invitati sa adere la un sindicat care sa-i reprezinte doar pe ei   |   17.08.2010  |   www.monitorulsv.ro
Sindicatul National al Agentilor de Politie din Romania, organism infiintat in tara de aproximativ trei ani, cauta membri si in judetul Suceava, agentii din judet fiind invitati sa adere la sindicat, pentru a li se apara drepturile. ...
Ziua Copilului - profesorii protesteaza in strada   |  27.05.2010
Peste cinci mii de profesori vor iesi in strada pe 1 iunie 2010. Membrii Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar (USLIP) alaturi de cei din cadrul aliantei Sindicale Gh. Asachi, respectiv al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au programat ...
Politistii ieseni isi iau scaunele si calculatoarele acasa   |  31.05.2010
Protest inedit al politistilor ieseni. Astazi, oamenii legii vor lasa birourile goale: isi vor lua scaunele si calculatoarele acasa. Pentru ca nu au voie sa faca greva, politistii ieseni vor recurge la alte forme de protest, cu respectarea legii in vigoare. ...
 
NORME METODOLOGICE PRIVIND ACORDAREA DE AJUTOARE FINACIARE
Sindicatul National al Agentilor de Politie acorda membrilor sai ajutoare financiare astfel:
• Ajutor pentru cheltuieli de inmormantare
• Ajutor pentru cazuri de vatamare corporala grava survenite in timpul si ca urmare a indeplinirii atributiilor de serviciu; ...
 
 

Organizatie in parteneriat cu
National Association of Police Organizations (NAPO)

 
brokersasist Oferte speciale asigurari pentru membrii S.N.A.P.
 
vodafone Oferte speciale pentru membrii S.N.A.P.
 
orange Oferte speciale pentru membrii S.N.A.P.
CaliVita - Sănătate pentru polițiști CaliVita - Sănătate pentru polițiști
 
 
SALVATI POLITIA ROMANA!
 
contact snap
 
Biroul Executiv Central S.N.A. P. Sediul Administrativ,
Str. Mihai Voda, nr.17, et.2 cam.201, Casa de Cultura a MAI, sector 5, Bucuresti
Telefon / Fax: (+40)- 21.3100414
Tel: (+40)- 021/3037080 int. 30512, 30513
Mobil: -
E-mail: presedinte@snapromania.ro
 
Parteneri snap
 
 
 
 
HomeComunicateViziune SNAPObiective SNAPOrgane de conducereActe normativeAbuzuriAdeziuneContactAcces membrii
Copyright © 2010 snapromania.ro. Toate drepturile rezervate.