După mai multe sesizări ale agenților de ordine publică, cu privire la problemele pe care le întâmpină referitor la modul de acțiune în cazul bolnavilor psihici, organizația noastră a reluat demersurile privind stabilirea unei maniere clare privind obligațiile pe care le au polițiștii în aceste cazuri.
Vă reamintim că în cursul anului 2013, reprezentanții S.N.A.P. au avut mai multe discuții cu conducerea Direcției de Ordine Publică vis a vis de modul de acțiune și procedurile pe care trebuie să le urmeze polițiștii. Surpriză însă, din 2013 și până în prezent, „specialiștii” pe ordine publică nu au mai efectuat nici un demers în acest sens. Astfel, au lăsat mii de polițiști de ordine publică în ceață, fără să le ofere un cadru minimal menit să le asigure protecție.
La solicitarea inițială adresată D.O.P., prin adresa cu nr. 9568/16.07.2015 ne-am fundamentat solicitarea pe baza faptului că „Nu de puține ori polițiștii au fost loviți, scuipați sau le-a fost rupta uniforma în timp ce acționau iar ulterior nimeni nu mai răspundea pentru prejudiciile create.”
Răspunsul la această adresă s-a încadrat în limbajul de lemn obișnuit practicat frecvent la nivelul I.G.P.R., în sensul că ni se aduce la cunoștință despre prevederile Legii 487/2002, prevederile Protocolul de colaborare între M.A.I. și M.S. nr. 1343/19.06.2006 respectiv PRO-PS/POP 16 privind intervenția față de anumite categorii de persoane, fără însă a detalia în ce constă „ajutorul poliției”.
La cea de-a doua solicitare, am revenit cu întrebări concrete despre situațiile punctuale pe care polițiștii le întâlnesc în teren. Surprinderea noastră după primirea răspunsului cu nr. 437.630/28.08.2015, a reprezentat-o nonșalanța cu care „specialiștii” direcției de ordine publică au admis că nu au răspunsuri la mai mult de jumătate din întrebări.
Astfel, ei constată senini, că nu știu în ce constă „ajutorul poliției”, că procedurile formalizate (PRO-PS/POP 16) „nu au caracterul unor documente de reglementare” dar și că, după 2 ani după începerea revizuirii PRO-PS/POP 16, pentru prima dată Direcția de Ordine Publică solicită, oficial, sprijinul Direcției Generale Management Operațional pentru elaborarea și finalizarea procesului de revizuire a procedurii.
Alăturat atașăm atât solicitările punctuale ale organizației noastre cât și răspunsurile direcției, pentru ca fiecare polițist să înțeleagă că este singur în fața unui sistem care nu doar că nu îl apără, dar îl lasă fără protecție și vulnerabil.
BIROUL EXECUTIV CENTRAL
”Uniți vom fi puternici!”

    
|